Thursday, 13 August 2020

Doa ketika diuji dengan penyakit dan kesakitan.

 Assalammualaikum w.b.t,


Kali ini saya nak berkongsi tentang sepotong doa yang saya amalkan ketika dan saat ini atas ujian kesakitan yang saya sedang alami. 


Sejak bulan lepas, saya mengalami sakit di tapak kaki sebelah kiri, di sekeliling tumit. Bila bangun pagi sangat bisa. Berdenyut-denyut.  Rasa sakit tu semakin menjadi jadi hinggakan bila berjalan pun terasa mencucuk. Jalan pun dah senget sebab sakit bila memijak. Pergerakan jadi terbatas. 

 

Bila saya google, saya jumpa tentang artikel tentang Plantar Fasciitis. Boleh baca dengan lebih lanjut di link ni ya Plantar Fasciitis . 

Sakit begini tiada rawatan khusus sebenarnya. Banyak bergantung pada pain killer. Sama seperti sakit belakang saya yang tiada ubatnya kecuali fisioterapi dan telan ubat tahan sakit yang tinggi dos untuk mengurangkan kesakitan. Jika semakin serius, pembedahan perlu dilakukan. Tapi kebarangkalian untuk sembuh sepenuhnya tidak diketahui. 

Jadi, dalam pada sakit dan susah hati, Allah rezekikan saya doa ini. Dalam salah satu sesi perkongsian hadis oleh suami saya, beliau membacakan hadis ini : 


Sejak itu, setiap kali saya sapu minyak dan urut di bahagian kaki saya, saya baca doa ini seperti yang Rasulullah SAW sarankan. Meletakkan keyakinan sepenuhnya kepada Allah untuk menyembuhkan sakit saya. 

Alhamdulillah. Allah turunkan penyakit untuk menguji hambanya agar bersabar, direzekikan pahala atas hambanya yang redha dan tenang menghadapi ujian. Allah berikan kalimah kalimah suciNya untuk kita amalkan sebagai doa. Semoga dengan izinNya, penyakit yang saya ada sekarang sembuh. 

Pergantungan kepada Allah dalam setiap perkara sangat penting bagi seorang muslim. Semoga dengan perkongsian saya ini sedikit sebanyak dapat membantu rakan rakan untuk merasa tenang dan redha dengan ujian Allah. Dalam kita berusaha untuk sembuh, kita mohon pada yang Esa untuk nikmat kesihatan. Semua yang berlaku dengan IzinNya. InshaAllah.Selamat beramal dan jumpa lagi di perkongsian yang lain. Yang baik semuanya dari Allah, yang kurang datang dari diri saya sendiri.

Wallahualam. No comments:

Post a Comment